tiistai 2. helmikuuta 2016

Ikääntymistä hidastavat aminohapot


Emme pysty kääntämään kelloa taaksepäin. On väistämätöntä, että ikäännymme. Voimme kuitenkin nauttia vanhenemisesta täysillä, kun otamme tarvittavat asiat huomioon. Aminohapoissa olevat antioksidantit ovat paras tapa hidastaa vanhenemisen vaikutuksia. Lysiini, glutationi ja metioniini hidastavat vanhenemista, mutta myös auttavat elimistöämme toimimaan paremmin ja suojaavat sairauksilta.

Aminohapot muodostavat proteiineja ja ovat veden jälkeen määrältään suurin rakennusaine kehon soluissa, lihaksissa ja muissa kudoksissa. Ne toimivat hormonitoiminnassa ja kehon vasta-aineissa sairauksia vastaan. Aminohapot ovat tärkeässä osassa solujen välittäjäaineina ja osallistuvat biosynteesiin, joka on kaikkien elävien organismien rakentumisen perusta. 

Glutationi on vahvin ja runsaiten elimistössä oleva luontainen antioksidantti. Glutationi muodostuu aminohappo kysteiinistä. Se edistää immuunisysteemin toimintaa, suojaa näköä, estää hapettuneiden rasvojen kerääntymistä, auttaa muuttamaan hiilihydraatit energiaksi ja vähentää vapaiden happiradikaalien soluille aiheuttamaa vahinkoa. Glutationi poistaa ilmansaasteita ja muita myrkkyjä elimistöstämme, tehden siitä välttämättömän ikääntymisen hidastamisessa.

Välttämättömistä aminohapoista koostuva päivittäinen aminohappolisä parantaa tutkitusti lihasmassaa ja lisää insuliiniresistenssiä ehkäisten siten tyypin 2 diabetesta. Aminohapot suojaavat myös sydänvaurioilta. Ikääntymiseen kuuluu solujen voimalaitosten, mitokondrioitten vähentyminen. Aminohapot lisäävät mitokondrioitten määrää aivoissa ja lihaksissa, mikä on tärkeää ikääntymisen hidastamisessa.

Aminohappolisät lisäävät välttämättömien entsyymien syntymistä. Entsyymejä tarvitaan ruoansulatuksen lisäksi kaikissa kehon muissakin aineenvaihduntaprosesseissa. Entsyymit suojaavat lihaksia, myös sydänlihasta, ja aivoja. Liikunta on tärkeää ikääntyneillekin ja aminohappolisä voi edesauttaa liikkumista, jos se on hankalaa väsymyksen, heikkouden, tai lihasten huonon toiminnan takia.





Ikääntymiseen kuuluu lihasmassan surkastuminen, sarkopenia, joka heikentää lihaksia, ja lisää loukkaantumisriskiä. Vanhemmatkin lihakset reagoivat kuitenkin proteiinilisään, varsinkin välttämättömiin aminohappoihin, jotka stimuloivat lihaksen proteiinisynteesiä. Lihasmassan vähentämisen ehkäisemiseen pitkäaikainen välttämättömiä aminohappoja sisältävä lisä, jossa on erityisen runsaasti leusiinia on hyödyllinen. Proteiinilisä voi toimia ikääntyneillä ihmisillä tehokkaammin otettuna kerralla eikä ripoteltuna pitkin päivää.

Proteiinin hyväksikäyttö vähenee ikääntyessä. Yli 55-vuotiaat saattavat tarvita enemmän proteiinia kuin mitä suositellut määrät ovat. Hiilihydraateilla näyttäisi olevan negatiivinen vaikutus vanhempien ihmisten lihasten proteiiniaineenvaihduntaan. Tämän takia puhtaat aminohappolisät toimivat paremmin kuin normaaliateriat. Nopeasti imeytyvät proteiinit, kuten heraproteiini vehnästä, ovat osoittaneet parempia tuloksia kuin hitaasti imeytyvät, kuten kaseiini.


Seuraavanlainen aminohappolisä (22 g päivässä aterioiden väillä) oli suunniteltu eräässä tutkimuksessa erityisesti vanhempien ihmisten tarpeisiin stimuloimaan lihasten proteiinisynteesiä: histidiini, isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini, valiini ja arginiini.

Lihakset rakentuvat proteiineista, jotka taas koostuvat aminohapoista. Välttämättömät aminohapot on saatava ravinnosta, emme pysty valmistamaan niitä itse.  Eräässä tutkimuksessa seuraavanlaisella aminohappolisällä oli positiivinen vaikutus ehkäisemään lihaskatoa ikääntyneillä: histidiini, isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini, tryptofaani ja valiini. Aminohappolisä stimuloi lihasproteiinien valmistamista. Paras tulos saatiin välttämättömiä aminohappoja sisältävällä lisällä ilman hiilihydraatteja.


Toinen tärkeä  aminohappo ikääntymisen vaikutusten hidastamisessa on karnitiini, joka muodostuu lysiinistä ja metioniinista. Karnitiini edesauttaa mitokondrioitten toimintaa. Vanhetessamme mitokondrioitten toiminta heikkenee. Karnitiini tehostaa myös antioksidanttien toimintaa, lisäten senkin myötä vanhenemista hidastavaa vaikutustansa.


Oikeanlainen aminohappolisä korjaa ihon, kynsien ja hiusten kuntoa sisältäpäin. Kreatiinilla on suuri rooli terveen ihon kannalta. Kreatiinia muodostuu arginiini ja metioniini -aminohapoista, jotka taas ovat osa karnitiinia. Kreatiini tarjoaa ihon soluille energiaa mahdollistaen siten tukikudoksen ja solujen uudistumisen, sekä toimivan ihon aineenvaihdunnan.

Vanhetessamme ihosolut eivät uudistu enää joka 28 päivä, vaan 40 ikävuoden jälkeen ainoastaan 30-40 päivän välein. Kollageenin ja elastiinin määrät alkavat vähentyä jo 25 ikävuoden jälkeen. Lisäksi auringon UV-säteet ja vapaat radikaalit vahingoittavat ihoa ja aiheuttavat ihon vanhenemista.

Aminohappojen arginiinin ja karnitiinin muodostaessa kreatiinia ihon luonnolliset toiminnot tehostuvat ja solut stimuloituvat tuottamaan enemmän kollageenia ja elastiinia. Solut, joilla on kreatiinia käytössä, pystyvät korjaamaan vahingoittunutta DNA:ta. Kollageeni lisää ihon kykyä sitoa kosteutta itseensä. Koska kreatiini lisää kollageenin tuotantoa, tulee ihosta kosteutetumpi, paksumpi ja tasaisempi. Tuloksena on raikas ja vähemmän ryppyinen iho.

Terveellinen, tasapainonen ravinto on edellytys terveelle, hyvinvoivalle iholle. Kahvi, nikotiini ja liiallinen lihan käyttö voivat saada aikaan ylihappamoitumista. Aminohapot voivat edesauttaa paljonkin happamuustasapainon tasapainottamisessa neutraloimalla happoja. Valitettavasti aminohappojen määrä vähenee vanhetessamme ja niitä otetaan käyttöön enenevissä määrin varastoista. Lihakset ja iho menettävät elastisuutensa, johtaen usein hiusten lähtöön ja ryppyjen muodostumiseen.

Aminohappo glutamiini on oleellinen happamuustasapainon säätelyn kannalta. Glutamiini on tärkeä myös kiinteän, napakan ihon kannalta. Vaikka elimistömme pystyy valmistamaan itse glutamiinia, ei valmistettu määrä ole riittävän suuri ikääntyessämme. Jos tarjolla ei ole tarpeeksi glutamiinia, elimistö ottaa tarvittavan proteiinin lihaksista ja muuttaa sen glutamiiniksi ja energiaksi. Lihasproteiini siis häviää, lihassäikeistä tulee ohuempia ja iho menettää elastisuutensa. Ikääntyvä iho on kuin kasvi, joka kuivuu ja kuihtuu. Glutamiini voi hidastaa tätä prosessia. Sitä kutsutaankin nuoruuden sisäiseksi lähteeksi.


Ikääntyessämme rasvan määrä kehossamme lisääntyy. Onkin tärkeää harrastaa liikuntaa pysyäkseen kunnossa. Karnitiini voi auttaa painonhallinnassa, koska se auttaa kuljettamaan rasvahapot käytettäväksi polttoaineena. Karnitiinia kutsutaankin usein rasvanpolttajaksi. Yhdessä liikunnan kanssa karnitiini voi edesauttaa rasvan palamista. Tämän takia se usein sisältyy kunto- ja hyvinvointiohjelmiin.

Ikääntyneet voivat hyötyä välttämättömien aminohappojen lisäksi myös karnitiinista ja tauriinista. Karnitiini parantaa rasvan polttamista, kognitiivisia toimintoja sekä sydämen toimintaa. Tauriini on solukalvojen ja kalsiumin toimintaa tasapainottava, antioksidantti ja avainasemassa lihasten, sydämen, aivojen ja silmien toiminnassa. Muiden aminohappojen kanssa yhdessä tauriini hyödyttää oppimista ja muistia sekä on välttämätön toimivan immuunipuolustuksen kannalta.

Tryptofaani on välttämätön aminohappo, jota tarvitaan serotoniinin muodostumiseen aivoissa. Ikääntyessä serotoniinimäärät vähenevät, joka voi johtaa univaikeuksiin, ahdistumiseen, masennukseen ja hiilihydraattien ylisyömiseen kuten sokerin himoon. Tryptofaania kuluu B3-vitamiinin valmistukseen, jos siitä on puutetta. Ikääntyneillä muodostuu lisäksi entsyymejä, jotka tuhoavat tryptofaania ennen kuin se muutetaan serotoniiniksi. B6-vitamiini, magnesium ja C-vitamiini ovat hyödyksi, jotta tryptofaani pääsee aivoihin ja muuttuu serotoniiniksi.



Laita kasa aminohappoja yhteen, niin saat proteiinin. Laita kasa proteiineja yhteen ja saat lihasta, luuta, entsyymejä ja melkein kaikkia muita kehon kudoksia. Melkein 45 % ihmisen kuivapainosta (paino ilman vettä) on proteiineja. Yli puolet elimistön proteiinivarastoista taas ovat lihaksissa. Lihaskudoksen kunnosta huolehtiminen läpi elämän onkin tärkeää. 










Ja virtaa riittää edelleen... 









Lähteet:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3183816/
http://www.nutraingredients.com/Research/Elderly-muscles-benefit-from-amino-acid-supplements
http://aminoacidinformation.com/protein-supplements-for-seniors/
http://www.aminoacid-studies.com/areas-of-use/anti-aging.html
http://aminoacidstudies.org/anti-aging/
http://www.core3training.com/missing-benefits-essential-amino-acids/
http://genesaliving.com/resource-library/the-importance-of-amino-acids/
http://www.lifeextension.com/magazine/2008/4/why-aging-people-become-depressed-fatigued-and-overweight/page-01

7 kommenttia:

  1. Hei! Saako näitä kapseleita tilata tuolta iherbistä?

    Now Foods, NAC, (N-Acetyl Cysteine), 600 mg, 100 Veggie Caps

    VastaaPoista
  2. Vastaukset
    1. Kysymäsi asetyylikysteiinikapselit saa tilata. Niitä ei katsota lääkkeeksi.

      Kysyin samalla asetyyli-l-karnitiinin http://eu.iherb.com/Doctor-s-Best-Acetyl-L-Carnitine-500-mg-120-Veggie-Caps/7779?rcode=HUH943 ja senkin saa tilata nyt ihan virallisenkin tiedon mukaan.

      Poista
    2. Kiitos! Laitan tilaukseen

      Poista
    3. Hei! Montako noita acetyl-l-carnitine ja N-acetylcysteine kapseleita 50+ naisen kannattaa ottaa päivässä?

      Poista
    4. Heippa! Paneudun seuraavaksi tähän asetyylikysteiiniin. Jokunen päivä voi mennä.

      Poista
    5. Nyt on N-asetyylikysteiini-juttu luettavana. Normaalisti 600-1800 mg päivässä on sopiva annos. Jos on lääkityksiä, kannattaa keskustella asiasta yhdessä lääkärin kanssa. Asetyyli-l-karnitiinista kirjoittelen jossain vaiheessa kanssa.

      Poista