sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Stevia luonnollinenko makeutusaine


Stevia rebaudiana on Etelä-Amerikasta peräisin oleva kasvi. Stevioliglykosidit ovat stevia-kasvin lehtiuutteesta valmistettua ainetta, joka maistuu makealle. Sen makeus on noin 300-kertainen tavalliseen sokeriin verrattuna eli sitä tarvitaan vain vähän saman makeuden saavuttamiseksi. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on hyväksynyt stevioliglykosidien käytön makeutusaineena. Stevioliglykosidien E-koodi on E960.

Steviakasvin lehdistä valmistettavasta makeuttajasta on pitkä kokemus Japanissa 1970-luvulta lähtien. Etelä-Amerikan luonnonkansat ovat käyttäneet sitä vuosisatojen ajan.  Vaikka kasvin lehtiuutteesta valmistettujen glykosidien käyttö on sallittu makeutusaineena, itse steviakasvia tai esimerkiksi sen kuivattuja lehtiä ei saa myydä eikä markkinoida elintarvikkeena EU:ssa.


Onko steviaa turvallista käyttää? 


Turvalliselle käytölle on säädetty yläraja 4 mg / kehon painokilo / päivä. Stevioliglykosideja sekoitetaan elintarvikkeissa usein muihin makeutusaineisiin. Kalorittomat makeuttajat eivät vaikuta kylläisyyteen, sokerinhimo jää syömisen jälkeenkin.

Virvoitusjuomissa suurin sallittu stevioliglykosidien määrä on 80 mg litraa kohden. Näin ollen 70 kg:n painoinen ihminen voi nauttia päivässä turvallisesti kolme litraa stevialla makeutettua juomaa. Markkinoille tulleissa juomissa stevioliglykosideja on kuitenkin huomattavasti sallittua enimmäismäärää vähemmän. Virvoitusjuomissa on yleensä stevian lisäksi hedelmäsokeria sopivan makeuden aikaansaamiseksi.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) arvion mukaan stevioliglykosideilla ei ole syöpää aiheuttavaa tai perimää muuttavaa vaikutusta, eikä niiden käyttöön liity lisääntymiseen tai kehitykseen kohdistuvaa myrkyllisyyttä. Stevioliglykosidit ovat olleet ihmistutkimuksissa hyvin siedettyjä. Pitkäkestoisissa kliinisissä tutkimuksissa haittavaikutukset ovat olleet lähinnä lieviä mahan ja suoliston oireita, kuten kylläisyyden tunnetta ja pahoinvointia. Minkäänlaisista käyttöön liittyvistä haittavaikutuksista sen paremmin Japanissa kuin Etelä-Amerikassakaan ei ole näyttöä.


Stevia

Stevioglykosidi on luonnollinen makeutusaine, tämä on sen merkittävin ero suhteessa muihin kalorittomiin makeutusaineisiin. Light-tuotteissa runsaasti käytetyt intensiivimakeuttajat, kuten aspartaami, sakariini ja syklamaatti ovat kaikki synteettisesti valmistettuja.

Steviatuotteet kestävät hyvin kuumentamista. Siksi ne sopivatkin hyvin esimerkiksi kuumien juomien, kuten teen ja kaakaon makeuttamiseen. Leivonnassa stevian käyttö vaatii hieman harjoittelua. Stevia ei muodosta leipomuksiin rakennetta sokerin tavoin. Se ei myöskään sovi karamellisointiin tai toimi hiivan kanssa samoin kuin sokeri.


Uutettu stevia-kasvin lehdistä

Luontainen, terveellinen makeutusaine

Hieman pistävä, karvas sivumaku / jälkimaku

Kaloriton ja hammasystävällinen

Insuliinineutraali, ei vaikuta verensokeriin

Steviatipat helppokäyttöisiä ja saatavina monenmakuisina

Hiilihydraatiton makeuttaja



Kuulostaa hyvältä, mutta onko tämä koko totuus? 

Stevian ja tarkemmin sanottuna siis vain ja ainoastaan stevioliglykosidien käyttö hyväksyttiin Euroopassa 2011 vuoden loppupuolella. Steviaa markkinoidaan puhtaana ja luonnollisena makeuttajana. Mutta kuinka luonnollista tämä stevia stevioliglykosidina oikeastaan onkaan? 

Japanissa stevioliglykosideja on käytetty jo 70-luvulta lähtien ja USA:ssa vuodesta 2008 monenlaisissa tuotteissa virvoitusjuomista ravintolisiin, kun halutaan makeutta, mutta ei kaloreita.  

Kuivattuja vihreitä stevian lehtiä ja steviajauhetta myydään kosmetiikkakäyttöön, mutta elintarvikekäyttöön ne eivät ole sallittuja. Luonnolliset stevialehdet ovat 30-40 kertaa makeampia kuin sokeri. Markkinoilla olevat stevioglykosidivalmisteet sitä vastoin ovat noin 300 kertaa sokeria makeampia. 

Japanissa steviatuotteissa on 80-88 % stevioliglykosidejä ja loput vettä ja sakkariidejä. Muut maat voivat käyttää 97-98 % stevioliglykosidejä ja loput vettä. Nykyään suurimmat stevioliglykosidien tuottajamaat ovat Japani, Kiina, Etelä-Amerikka ja Intia. 


Euroopassa markkinoilla olevilla steviavalmisteilla on hyvin vähän mitään tekemistä alkuperäisen steviakasvin kanssa. Valmisteet ovat läpikäyneet niin monta kemiallista prosessia, että niitä tuskin voidaan kutsua luonnollisiksi.


Valmistusprosessi etenee jotakuinkin seuraavalla tavalla:

1. Stevianlehdet laitetaan 20-30 minuutiksi 50-60 asteiseen veteen. Tämä toistetaan 2-3 kertaa ennen kuin lehdet kuivatetaan.

2. Uuttaminen liuotinainetta käyttäen, kuten butanoli tai isobutanoli. Huonommassa tapauksessa bentseeniä, kloroformia tai heksaania käytetään liuottamaan makeat ainesosat lehdistä.

3. Suodattaminen puristamalla, jolloin saadaan kiinteämpi massa.

4. Olomuodon muuttaminen metyylialkoholia eli metanolia käyttäen hartsiprosessissa.

5. Kylmentäessä muodostuu stevioliglykosidikristallikiteitä. Nämä kiteet erotetaan vedestä pesemällä  metanolia käyttäen.

6. Puhdistaminen ja veden ja ionien erottaminen.

7. Lisäsuodattaminen ja puhdistaminen alkoholeja käyttäen.

8. Sterilisointi kuumentamalla minuutin ajan 120 asteessa.

9. Puhalluskuivaus


Valmistusprosessi voi vaihdella jonkin verran eri maissa ja eri valmistajilla. Oleellista kaikille valmistusprosesseille on kuitenkin kemiallinen raffinointi ja, se että on säädetty kuinka paljon myrkyllisiä aineita valmiiseen tuotteeseen saa jäädä. Esimerkiksi arsenikille ja lyijylle on määritelty raja-arvoksi 1 mg / henkilön painokilo.


Vihreistä stevianlehdistä ei saada valkoista sokerinkaltaista jauhetta tai nestettä hellävaraisin luonnollisin keinoin, vaikka näin meille uskotellaan.


Stevioliglykosideja on tosiaan käytetty Japanissa aina 1970-luvulta lähtien ja mitään vaaraa ei ole havaittu. Tutkimuksissa on saatu hieman ristiriitaisia tuloksia. 15-20 mg stevioliglykosidejä per henkilön painokilo saattaa olla kuolettava annos. Mutta koska stevia-makeutusaine on hyvin makeaa, ei ole oletettavaa että tällaisia määriä saataisi.

Hyvin herkät henkilöt voivat saada steviasta allergiaoireita.


Steviaa saa monenlaisessa muodossa ja monenmakuisena iHerbistä tästä linkistä.







Lähteet:
http://sund.nu/docs/artikel.asp?td=20120515&art=1561&tem=3
http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/ruoka/stevian_terveellisyys
http://www.stevia.fi/#!/mita-on-stevia/ravitsemusterapeutin-nakemys
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01108
http://ekoloinen.blogspot.fi/2012/01/mika-ihmeen-stevia.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti