perjantai 20. maaliskuuta 2015

Sodium Coco Sulfate hyvä vai paha aine


Katsotaanpa saadaanko jotain selvyyttä sodium coco sulfate -aineesta. Eli lähinnä kiinnostaa tulisiko sitä sisältäviä tuotteita välttää vai ei. Monissa luonnonmukaisemmin valmistetuissa tuotteissa kyseistä ainetta INCIssä esiintyy kuten Laveran shampoissa ja Now-Foods-Solutions-Nutri-Shave-Natural-Shave-Cream -partavaahdossa, jota tarkastellessani päädyin tähän aiheeseen.

IHerbistä tuotekommenttien perusteella olen pitänyt Sodium Coco Sulfate -ainetta huonona, mutta tosiaan eilen kyseenalaistin tämän uskomukseni, koska partavaahdon kommenteissa sodium coco sulfaattia sanottiin hyväksi aineeksi.




 

Sodium Coco Sulfate (SCS) -ainetta käytetään luonnonmukaisissa tuotteissa muodostamaan vaahtoa kuten normaalituotteissa Sodium Lauryl Sulfate (SLS), natriumlauryylisulfaattia tai Sodium Laureth Sulfate (SLES). Vaahdon muodostuksessa sodium coco sulfate toimiikin hyvin. SCS Sodium Coco Sulfate on toisten mielestä kemiallisesti täysin sama kuin SLS Sodium Lauryl Sulfate. Toisten mielestä Sodium Coco Sulfate taas on turvallisempi, koska se on lähtöisin kookosöljystä, saippuoitu kookosöljy. Kemiallinen ainesosa kuten esim. sodium laureth sulfate voi olla puhtaasti raa'asta kookosöljystä jalostettu ja ehkä siksi hiukan vähemmän haitallinen kuin kemiallisesti "rajummasta lähtöaineesta" valmistettu sama aine ja silti INCIssä lukee aina sama Sodium Laureth Sulfate.



http://www.zeroxeno.com/blog/sodium-lauryl-sulfate-vs-sodium-coco-sulfate Linkin tekstin mukaan Sodium Coco Sulfate on aivan yhtä huono ja siten vaarallinen aine kuin Sodium Lauryl Sulfate!


Nyt päästiinkin takaisin xenoestrogeeneihin, joihin törmäsin ensimmäisen kerran kirjoittaessani viime syksynä, vai oliko se kevät, muovipulloista. Xenoestrogeenit ovat kemikaaleja, jotka matkivat estrogeenin toimintaa ja häiritsevät hormonitasapainoa. Xenoestrogeeneja ovat mm. parabeenit, Sodium Lauryl Sulfate ja sen erinäiset muunnokset, ftalaatit, Propylene Glycol, Triclosan, hajusteet Fragrance, BPA, BPS. Näitä kemiallisia hormoneja, xenoestrogeeneja käytetään, jotta tuote vaahtoaisi, tuoksut säilyisivät pidempään ja iho ja hiukset siliäisivät.

Xenoestrogeenit ovat siis todella yleisiä aineita ja yleisiä myös ns. luomupesuaineissa ja luonnonkosmetiikan ihon- ja hiustenhoitotuotteissa. Taitaa alkaa vahvistua näkemys, että Sodium Coco Sulfate -ainetta kannattaa vältellä, jos mahdollista. Vaihdoinhan muovipullotkin lasipullojen käyttöön saatuani tietää muovipullojen mahdollisista xenoestrogeenihaitoista. Hedelmättömyys, lihavuus, kilpirauhasongelmat, endometrioosi, migreeni ja moni muu ongelma voi johtua myös xenoestrogeeneille altistumisesta muiden asioiden ohella.

SLS-Free väite tuotteessa ei yleensä takaa siis mitään tuotteen turvallisuudesta. Ihmiset ovat tottuneet ja haluavat tuotteiden vaahtoavan, joten SLS-aineen tilalle on kehitetty mm. tämä SCS Sodium Coco Sulfate. (Vaahtoamisella ei ole mitään tekemistä kylläkään tuotteen puhdistusvaikutuksen kanssa.) Kauppiaitten väittämän mukaan SCS on siis turvallisempi ja vähemmän ärsyttävä aine kuin SLS. Oli miten oli niin kyse on joka tapauksessa kemiallisesta ainesosasta eikä mistään luonnosta peräisin olevasta luonnonmukaisesta luomuaineesta!


http://www.hebebotanicals.co.nz/sodium-coco-sulfate-another-synthetic-detergent/ Tuossa linkissä näkyy SLS natriumlauryylisulfaatin kemiallinen rakenne ja Sodium Coco Sulfate on tuon lähteen mukaan 66% tai jopa enemmänkin SLS:ää sisältävä aine.

Itse SLS, jolla on nykyään jopa 100 eri nimeä kuten olefin sulfate, sodium dodecyl sulphate (SDS), dodecyl sodium sulfate; lauryl sodium sulfate, lauryl sulfate sodium salt, sodium n-dodecyl sulfate, sulfuric acid monododecyl ester sodium salt, ja sodium dodecane sulfate, koska kuluttajat ovat oppineet välttelemään sodium lauryl sulfaattia, voi olla peräisin myös kookosöljystä tai palmuöljystä eli kasviperäistä eikä aina petroleum öljystä lähtöisin. Silti kyseessä on kemiallinen aine, Sodium Lauryl Sulfate, jota luonnosta ei löydy. Oli lähtöaineena käytetty mitä vain!







Mitä siis opimme?

Sodium Lauryl Sulfate ja Sodium Coco Sulfate ovat molemmat vaahtoamista aiheuttavia kemiallisia ainesosia, joita ei kuulu luonnossa olla. Luomushampoissa ja muissa pesuaineissa ei siis kuuluisi käyttää Sodium Coco Sulfaattiakaan, ainakaan omasta mielestäni. Sodium Coco Sulfate -ainetta on varmaankin hyvä välttää. Kyseessä on lähinnä markkinakikka, jolla saadaan markkinoitua tuotetta mukamas SLS-free -tuotteena. Tällaiseen päätelmään päädyin tämän hetkisen tietoni pohjalta.


Mitä vaihtoehtoja sitten jää? Se jääköön toiseen kertaan. Itseltäni löytyy kaksi shampoota, joissa ei kummassakaan ole Sodium Coco Sulfaattia, eikä tietenkään Sodium Lauryl Sulfaattiakaan. Mitä niissä sitten on? En tiedä. Täytyy niihin kemiallisiin nimiin tutustua tarkemmin toisella kertaa. Tässä kuitenkin linkit tuotteisiin.


Aubrey-Organics-Rosa-Mosqueta-Shampoo-Vibrant-Hydration-All-Hair-Types-325-ml Ei vaahtoa juurikaan, mutta pesee hyvin. Käytän reilusti isomman määrän kuin "normaali" shampoota.

Andalou-Naturals-Shampoo-Sunflower-Citrus-340-ml Vaahtoaa kuten "normaali" shampoo eli todella hyvä käyttää. Pieni määrä riittää.







 
 

3 kommenttia:

  1. Etsin itselleni sopivaa hilseshampoota, kaikki sen tietävät varmaankin, että markettien shampoot sisältävät yleensä harmillisia aineita ja ovat myös eläimillä testattuja. No löysinpä tämän http://www.iherb.com/Aubrey-Organics-Scalp-Rescue-Shampoo-Tea-Tree-Primrose-16-fl-oz-473-ml/15046#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=dry%20scalp%20shampoo&rc=939&sr=null&ic=1 ja olin aluksi ilahtunut, mutta sitten.. Tuo ensimmäinen ainesosa, corn sugar. Väittävät ainakin, että tuotteessa ei ole gmo:ta. Sitten luin tuotteen suosituksia ja siellä yhden tähden antaneet ihmettelivät tuotteen suosioita, perustellen juuri tuota maissin alkuperää . Amerikkalainen ruoan tuotanto ei ole enää pitkään aikaan ollut turvallista ja rehellistä, eikä Amerikkalainen kuluttaja luota sanaan organic. Vain amerikkalainen kuluttaja sen tietää yksin. Suomalaisille gmo:n riskit ovat vielä pimennossa, toistaiseksi. Kyllä se vielä ihmiset säikäyttää ja saa arvostamaan omaa tuotantoa. Mutta taisi mennä koko Aubrey Organics boikottilistalle. Tuo ei ole ainoa tuote, jossa tuota corn sugaria on. Ennen se ainesosa oli kokonaan peräisin kookoksesta.
    - Auli

    VastaaPoista
  2. Tuossa Andaloun tuotteessa on ihan vastaavia myrkkyjä, kätkettynä vain toisen nimen alle (esim. sodium methyl cocoyl taurate). Tietoja löytyy esimerkiksi listasta
    https://www.benaturalorganics.com/Common-Toxic-Ingredients-s/1837.htm

    VastaaPoista